NESAİ SÜNEN-İ KÜBRA

Bablar    Konular    Numaralar

KİTABU’Z-ZEKAT

<< 920 >>

الصدقة على اليتيم

82- Yetime Sadaka Vermek

 

أنبأ زياد بن أيوب دلويه قال حدثنا إسماعيل بن علية قال ثنا هشام قال حدثني يحيى بن أبي كثير قال حدثني هلال عن عطاء بن يسار عن أبي سعيد الخدري قال جلس رسول الله صلى الله عليه وسلم على المنبر وجلسنا حوله فقال إن مما أخاف عليكم من بعدي ما يفتح لكم من زهرة وذكر الدنيا وزينتها فقال رجل أو يأتي الخير بالشر فسكت عنه رسول الله صلى الله عليه وسلم فقيل له ما شأنك تكلم رسول الله صلى الله عليه وسلم ولا يكلمك قال ورأينا أنه ينزل عليه فأفاق يمسح الرحضاء وقال أشاهد السائل أنه ولم أفهم كما أردت لا يأتي الخير بالشر وإن مما ينبت الربيع يقتل أو يلم إلا آكلة الخضر فإنها أكلت حتى إذا امتلأت خاصرتها استقبلت عين الشمس فثلطت ثم بالت ثم رتعت وإن هذا المال خضرة حلوة ونعم صاحب المسلم هو إن أعطى منه اليتيم والمسكين وابن السبيل وإن الذي يأخذه بغير حقه كالذي يأكل ولا يشبع ويكون عليه شهيدا يوم القيامة

 

[-: 2373 :-] Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) minbere oturunca biz de çevresinde toplanıp oturduk. "Benden sonra önünüze serilecek olan servetlerden yana endişe ediyorum" buyurdu ve dünyadan, dünya ziynetlerinden bahsetti. Adamın biri:

 

"Mal da başımıza kötülükler getirir mi ki?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) sustu ve herhangi bir karşılık vermedi. Oradakiler soru soran adama: "Ne oldu? Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) ile konuştun, ancak sana bir cevap vermedi?" diye sormaya başladılar. Vahiy nazil olduğu için susup cevap vermediğini de düşündük. Biraz sonra Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) terini sildi ve:

 

"Soruyu soran hala burada mı? Mal kötülük getirmez, ancak baharla birlikte yetişip yeşeren (bir ot) bazen ölüme yol açar, bazen öldürmese de ölüme yaklaştırır. Ancak otla beslenenler bunun dışındadır, zira onlar doyana kadar yer, doyunca da yemeyi bırakıp güneşe döner, dışkısım ve idrarını yapar. Dünya malı da tatlı ve çekicidir. Müslüman da şayet malından yetime ve yolda kalmışa veriyorsa bu mal onun için iyi bir arkadaştır. Malı hakkı olmayan bir yolla elde eden kişi de yiyip de doymayan kişi gibidir. Bu mal da kıyamet gününde aleyhinde şahitlik eder" buyurdu.

 

Mücteba: 5/90; Tuhfe: 4166.

 

Diğer tahric: Buhari (921, 1465, 2842, 6427), Müslim 1052 (121, 122, 123), İbn Mace (3995), Ahmed, Müsned (11035) ve İbn Hibban (3225, 3226, 3227)